Home - tips voor de feestmaand - Tafeldekken: in vier stappen een feestelijke tafel

Tafeldekken: in vier stappen een feestelijke tafel

tafeldekken feestmaand
Nu we toch nog steeds veel thuis zijn is het wel zo gezellig om de hele maand december een feestelijk gedekte tafel te hebben. En als je het tafeldekken een beetje slim doet hoeft het allemaal helemaal niet ingewikkeld te zijn. Deze stylingtips helpen je om van jouw tafel een feestdecor te maken.

Stap 1: Kies een thema of een kleur

Om een beetje houvast te hebben bij het maken van de keuzes voor het tafeldekken, is het handig een thema of een kleurenpallet te kiezen. Blader bijvoorbeeld door tijdschriften, struin eens rond op Pinterest of kijk rond in je eigen huis. Van welke kleuren word jij blij of gelukkig? Schrijf ze voor jezelf op en toets alles wat je op je tafel zet aan dit pallet.

Mooie kleurcombinaties voor een feestelijke tafel zijn:

Roze, wit, grijs en goud: voor een rustige look met warmte.

Zwart, wit, goud en een beetje glans: stoer en glamorous.

Wit, rood en groen: klassieker, dit kan eigenlijk altijd.

Crème-wit met poederig oudroze en bordeauxrood: stijlvol en romantisch

Stap 2: Begin bij de basis

Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen om een feestelijke tafel te dekken. Misschien heb je wel veel meer in huis dan je van tevoren denkt. Voor de basis van de tafel gebruik je natuurlijk een tafelkleed. Kies voor een effen, tijdloos tafelkleed, want daar heb je lang plezier van én kan je alle kanten mee op. Hier voeg je een tafelloper of placemats aan toe uit jouw gekozen kleurenpallet.

Wist je trouwens dat een rol behang of cadeaupapier het ook goed doet als tafelloper? Een goedkope oplossing én zo heb je iedere keer een andere uitstraling op tafel. Zo kan je zelfs in de Decembermaand nog variëren op tafel. Met Sinterklaas kies je voor cadeaupapier met pepernoten erop en bij de jaarwisseling kies je bijvoorbeeld voor inpakpapier met glitters.

Extra stijlvol maak je de tafel met stoffen servetten en servetringen.

Hoe leuk zijn deze om zelf te maken?

Stap 3: Servies stapelen

Een van de belangrijkste dingen op tafel is het servies. Een rijk gedekte tafel maak je extra feestelijk door servies te stapelen. Kies bij het tafeldekken verschillende formaten borden, kommen en schaaltjes voor de gerechten en varieer daarbij met kleur en dessins. Zo ontstaat een verrassend geheel. Serveer je soep bijvoorbeeld in een mooie kom met een bijzonder bord eronder.

Dan het bestek. Wil je dat je tafel er chique en helemaal volgens de etiquette-regels uitziet? Leg dan het bestek dat je het eerste gebruikt aan de buitenkant van het bord. Vervolgens zet je de glazen voor wijn en water zet je rechtsboven het bord.

Geef je er liever een creatieve draai aan? Bind dan het bestek bijvoorbeeld met een lint of touwtje op een opgevouwen servet. Kersttakje eraan en klaar ben je.

Stap 4: Maak het af met decoratie

Dan misschien wel het leukste van tafeldekken: de decoratie.

Eigenlijk is hier niets goed of fout. Maak gebruik van kaarsen en (droog)bloemen. Handige tip van stylisten: maak groepjes, zorg voor lagen en wissel af in hoogte. Zet bijvoorbeeld een hoge kandelaar naast theelichtjes.
Wil je snel en simpel extra sfeer op tafel? Leg een sliert kerstlampjes op tafel met wat groene takjes uit de tuin, voilà…daar is de gezellige decembersfeer!

Iets meer werk maar wel het allerleukste is natuurlijk een persoonlijk tintje op de feesttafel!
– Zet deze zelfgemaakte naambordjes bij of op de borden.
– Schrijf met een speciale pen namen op theelicht-glaasjes en zet deze bij de borden.

Of maak zelf een sfeervolle kandelaar van een lege appelmoes of pastasaus pot net zoals in het voorbeeld hieronder.

Finishing touch
Ten slotte strooi je, voor het ultieme feestgevoel, wat kleine decoratie op tafel, een hand eucalyptusblaadjes of glitters uit een potje. We wensen je alvast een heel fijne feestmaand!

Ook interessant?