Schrijf je in voor de nieuwsbrief >
Kom gezellig naar Dé Winterfair van 19 t/m 25 november 2021 Dé Winterfair: 19 t/m 25 november 2021
Home - feestmaand inspiratie - Samen tegen eenzaamheid: vraag, vind en help elkaar

Samen tegen eenzaamheid: vraag, vind en help elkaar


Steeds meer mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Inmiddels is dat echt een maatschappelijk probleem geworden. In de decembermaand kan dat een nog groter probleem zijn. 
 Gelukkig worden er in het hele land mooie initiatieven georganiseerd. Wist je bijvoorbeeld dat ook Weekblad Margriet zich inzet om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken.

We geven hier 5 voorbeelden van initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan.

1. Margriet Vriendinnen Forum

De Facebookpagina Margriet Vriendinnen biedt vrouwen de mogelijkheid om nieuwe vriendinnen te leren kennen. Dit al eerder gestarte initiatief van Margriet heeft al mooie vriendschappen opgeleverd. Brigitta: “Ik heb hier twee super lieve vriendinnen aan overgehouden.” Sonja: “Ik heb een van mijn beste vriendinnen hier leren kennen, we bleken in hetzelfde dorp te wonen!”
Een kijkje nemen op Margriet vriendinnen kan hier >

2. Een luisterend oor

In de maand oktober organiseerde weekblad Margriet, speciaal voor eenzame jongeren, de belbuddy-actie. Het vrouwenmerk startte een telefonische bellijn waar jongeren bij Margriet-lezeressen terecht konden voor een goed gesprek. Doel van dit initiatief was het doorbreken van het taboe rondom eenzaamheid onder jongvolwassenen in Nederland.

Voor ouderen biedt de Ouderenbond ANBO een luisterend oor. Ouderen kunnen bellen als ze eenzaam zijn. Ook heeft de bond dagelijkse beweeglessen opgezet, die elke dag om 10:00 uur live worden uitgezonden op Facebook.

3. Omapost: stuur een kaartje naar iemand die je niet kent.

Met Omapost stuur je gemakkelijk je eigen online foto’s naar je opa en oma – of iemand anders natuurlijk. Ze krijgen dan een echt kaartje door de brievenbus. Op dat kaartje staat ook je persoonlijke boodschap en je telefoonnummer; een goede reden om te bellen of af te spreken!i
Via adopteer.omapost.nl kan je iemand die wel een kaartje kan gebruiken aanmelden voor post. Omapost zorgt dan dat er vijf mensen post gaan sturen naar deze persoon. Wil je zelf post sturen naar een oudere die je niet kent? Geef jezelf op via adopteer.omapost.nl. Een mooi gesprek start met een klein gebaar.

4.  Vraag, vind en help elkaar via NLvoorelkaar

Op dit platform vind je alle vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet. Vraag, vind en help elkaar. Want helpen maakt je happy.
Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of ben je op zoek naar hulp voor jezelf of een ander? Met NLvoorelkaar vind je als vrijwilliger de perfecte do-good klus veilig en als hulpzoekende betrouwbaar extra hulp.

5. Gezellige én praktische hulp op Wehelpen.nl

Wil je iemand helpen? Fijn! Op de site wehelpen.nl zie je waar jouw buurtgenoten hulp bij kunnen gebruiken. Soms gaat de vraag over het samen doen van een bepaalde hobby bij andere mensen gaat het over praktische dingen zoals het ophangen van een lamp bij iemand die dat zelf niet kan. Zelf aangeven waarmee je anderen kunt helpen kan natuurlijk ook!

 

Bron: Margriet.nl | eentegeneenzaamheid.nl

Ook interessant?