Schrijf je in voor de nieuwsbrief >
Kom gezellig naar Dé Winterfair van 19 t/m 25 november 2021 Dé Winterfair: 19 t/m 25 november 2021
Home - feestmaand inspiratie - Ken jij deze 5 feitjes over de decembermaand?

Ken jij deze 5 feitjes over de decembermaand?


Ben jij fan van de winterse feestdagen? Dan weet jij misschien al alles over Kerst en Sinterklaas. Het is natuurlijk altijd leuk om nóg meer over de feestdagen te weten te komen. Kende jij deze vijf feitjes over de decembermaand bijvoorbeeld al?
 Zoals hoe je oliebollen met een kleine aanpassing gezonder maakt.

1. Verschil tussen kruid- en pepernoten

Het verschil tussen kruid- en pepernoten zit ’m in de structuur, grootte en gebruikte ingrediënten. De klassieke pepernoten zijn groot en lijken het meest op taaitaai, ze worden ook van hetzelfde deeg gemaakt. Dat bestaat uit honing, roggemeel, de speculaaskruiden kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en extra witte peper. Daarnaast voeg je anijs toe en – naar smaak – pimentpoeder. In tegenstelling tot kruidnoten zijn pepernoten niet knapperig.

De kruidnoot is klein, harder en heeft een diepere en scherpere smaak dan de pepernoot. Daarnaast heeft hij de vorm van een half bolletje. Het zijn eigenlijk minispeculaasjes; je maakt speculaasdeeg en bakt daar héél kleine ronde koekjes van. Het deeg wordt gemaakt van tarwebloem en de speculaaskruiden kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Kruidnoten blijven knapperig, aldus receptenwebsite coquinaria.nl.

2. De kans op een witte kerst

Ieder jaar vragen velen zich af of we een witte kerst krijgen. De witte deken op de bomen en planten buiten heeft natuurlijk iets sprookjesachtigs en helemaal tijdens de feestdagen! Helaas is de kans op een witte kerst in Nederland niet zo heel groot. Dit komt doordat de temperaturen boven het vriespunt uitkomen waardoor de sneeuw zich niet kan ontwikkelen.

Dit jaar misschien wel een witte kerst?
Als de eerste kerstartikelen weer in de winkels liggen en de tuincentra hun kerstshows weer opbouwen komt ook dé vraag van de Decembermaand weer vaak voorbij: krijgen we een witte kerst dit jaar? 

Om antwoord te geven op deze vraag kunnen we eigenlijk niet anders dan afwachten. Oké en een beetje gissen. Als we naar de cijfers van voorgaande jaren kijken dan is de kans op een witte Kerst voor het westen 5 procent en voor het oosten van het land 10 procent. In 2009 en 2010 was er echt sprake van een witte kerst. In Limburg en een deel van Noord-Brabant lag in 2010 een dik pak sneeuw, plaatselijk 30 tot 50 cm. In de rest van het land lag ook sneeuw. In het noorden rond de 1-5 cm. Het was voor het eerst in meer dan honderd jaar dat er twee jaar achter elkaar een witte kerst was in Nederland. Wie weet hebben we nu, 10 jaar later, weer geluk en vieren we een sprookjesachtige witte Kerst dit jaar.

3. Met déze kleine aanpassing maak je oliebollen gezonder

Dat oliebollen niet net zo gezond zijn als een stuk fruit, dat weten we allemaal. Maar lekker zijn ze wel. En een échte traktatie in de decembermaand. Een kleine aanpassing kan ze wel minder ongezond maken. Kijk, dat is een feitje waar je blij van wordt, toch?!

Oliebollen vol vezels
Door de tarwebloem door volkorenmeel te vervangen en volkoren oliebollen te bakken, krijg je veel meer gezonde vezels binnen. Vezels bevorderen een gezonde stoelgang en zorgen sneller voor een ‘vol’ gevoel. Volkoren oliebollen worden al bij verschillende bakkerijen in Nederland verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf bakken. De manier van bakken verschilt niet echt van die van een oliebol op basis van bloem. De gezondere variant zal alleen iets compacter worden. Volkorenbrood heeft vaak ook een stevigere structuur dan gewoon bruinbrood.

Zelf bakken? Hier vind je het recept van de volkoren oliebollen.

Vegan oliebollen
Wil je nog een stapje verder gaan en je oliebollen vegan maken? Bekijk dan zeker even deze video waarin het recept stap voor stap wordt voorgedaan.

4. Sinterklaas bestond eerder dan de kerstman

Het is geen toeval dat Sinterklaas en de kerstman veel op elkaar lijken. De kerstman is namelijk ontstaan vanuit de (veel oudere) traditie van Sinterklaas. Ook Vadertje Winter en Vadertje Kerst zijn inspiratiebronnen geweest voor de Kerstman. 

Zijn rode pak dankt hij aan Coca-Cola. In de commercial voor frisdrank droeg de kerstman dit pak en heeft hem nooit meer uitgedaan.

5. De duurste kerstboom ter wereld

De duurste kerstboom staat in het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). De boom is dertien meter hoog en kost 8.000 euro. Maar dan zijn we er nog niet. De versiering in de boom heeft een waarde van 9,3 miljoen euro. Niet zo gek als we je vertellen dat de kerstballen van echte diamanten zijn gemaakt. 

Wil je nóg meer feitjes over de decembermaand te weten komen? Lees dan snel verder!

Bron: Margriet.nl | weeronline.nl | Living the Green Life

Ook interessant?